Unlucky Morpheus – Change of Generation

Așa-numitul neoclassical metal s-a împotmolit în ultimii ani. Nu pot ști dacă de vină pentru sumedenia materialelor plate oferite recent dinspre acest teritoriu este constituentul vitezist thrash/speed/power (care la un moment dat nu-și mai e suficient), dificultatea de a compune orice are legătură cu muzica clasică sau, pur și simplu, dacă Malmsteen, BlackmorePetrucci ori Tolkki au epuizat chintesența. Cert este că stilul a intrat într-un soi de redundanță din care cu greu, câteodată, indirect, tehnic, l-a mai scos doar zglobiul ”Extreme Power Metal” marca DragonForce. Până la noul disc Unlucky Morpheus (apărut în septembrie anul curent), pe care nu-mi doresc să-l elogiez mai mult decât e cazul, dar pe care vreau totuși să-l evidențiez, fiind un album (preponderent) neoclassical cu suflu proaspăt. De altfel, în singura cronică citită (recunosc, nu am săpat foarte tare), pe Reddit, cineva cataloga Change of Generation drept: ”the best power metal release of 2018 thus far”.

Unlucky Morpheus s-a născut acum fix 10 ani, în Japonia. De atunci a lansat nu mai puțin de 12 albume, 7 EP-uri și un material concertistic (video/audio). Cu toate astea, proiectul muzical a rămas în underground, chiar și pe teritoriul țării natale. Motivele sunt multiple: producțiile slabe din începuturi, preferabilitatea sonorităților de nișă, axate 100% pe instrumental (utilizate ca soundtrack-uri pentru jocul video Touhou Project), stilul propriu-zis, acaparat în mare măsură de europeni și americani (deși Galneryus, o altă trupă japoneză de neoclassical metal a depășit întrucâtva barierele geografice), desele schimbări de componență, limba etc. Change of Generation, unde îi găsim la lucru pe Fuki (solista vocală; Tenge Fuyuki pe numele ei adevărat), Jill (vioară; nu știu cum o cheamă în buletin), Yukimura Hirano (chitară, voce harsh), Ogawa Hiroyuki (bass), Jinya (chitară), Morishita Fumiya (tobe, și actual component Galneryus), cred că ar putea aduce titulatura mai în față, în ciuda alcătuirii care se bazează pe melodii lansate de-a lungul carierei (remasterizări, reinterpretări, reînregistrări; însăși denumirea albumului transmite ceva în sensul ăsta). 

Dincolo de tehnica aproape ireproșabilă a muzicienilor, pre-condiție absolut necesară unui produs neoclassical, Change of Generation mi-a plăcut din trei motive ce sper să stârnească curiozitatea:

1. Exotica Fuki. O mai ascultasem acum vreo 3 ani, când făcea parte din trupa Dragon Guardian, și admit că nu îmi lăsase o impresie deloc bună. Acum am redescoperit-o rafinată, excelentă pentru genul abordat (fapt interesant în sine având în vedere că e fată), între timp îmbunătățindu-și enorm vocea. Cântă jos și foarte sus în același timp, execuție ce evită luatul pe arătură (vezi cazul Andre Matos). Nu sunt specialist în domeniu, așa că nu pot defini precis ambivalența în cauză, dar ”echilibrul” ei prezent (semn al unor repetiții serioase), posibil poate și datorită timbrului (nativitate), mă încântă. Ca să glumesc puțin apropo de specificități vocale și evoluții fezabile, solista Unlucky Morpheus, a cărei înfățișare (vestimentație, limbaj corporal) nu prea anunță elanul metalizat pe care-l manevrează, mă face să mi le imaginez pe Mirabela Dauer și Dida Drăgan într-o lume ideală. 

2. După cum ziceam, piesele sunt în general retrapate (din diverse perioade ale formației), astfel că poate apărea o ușoară senzație de scădere a uniformații sau, pentru familiarizații cu Unlucky Morpheus, o dorință de mai mult nou. Însă amplasarea (cronologia) compozițiilor, și, mai ales, perfecționarea lor, la care se adaugă diversitatea (atât de absentă la majoritatea trupelor de gen), albumul propunând și inspirate momente death metal, pop (j-pop ar zice unii) sau balade, trimit spre o audiție atractivă.

3. Pofta cu care se cântă. Realitatea nasoală e că ascult din ce în ce mai rar discuri (apropiate de metalul melodic și nu numai) făcute din pasiune, iar atunci când dau și peste altceva decât sunete sterile, tind să ignor rateurile sau minusurile, bineînțeles identificabile și aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s